Strona główna Pozostałe Który rodzaj mięsa jest najzdrowszy i jak wybrać najlepsze? Porady

Który rodzaj mięsa jest najzdrowszy i jak wybrać najlepsze? Porady

Coraz więcej osób dba o swoje zdrowie poprzez przywiązywanie uwagi do jakości spożywanych produktów. Spore kontrowersje wzbudza szczególnie mięso. Z jednej strony, dostarcza do organizmu białka i mikroelementów, z drugiej ważny jest tu jego rodzaj oraz pochodzenie. Które gatunki mięsa warto więc jeść na co dzień, a jakie lepiej zostawić tylko na specjalne okazje?

Zdrowe mięso – postaw na chudy drób

W przypadku drobiu, na polskich stołach królują oczywiście kurczaki. Znacznie rzadziej są spożywane natomiast gęsi, indyki i kaczki. Które mięso wygra w tym zestawieniu na najzdrowsze i najbardziej wartościowe? Kurczaki są najczęściej hodowane przemysłowo, więc jakość mięsa pozostawia wiele do życzenia. Kaczki są za to dość tłuste i wysokokaloryczne. Gęsina jest z kolei trudno dostępna i dość skomplikowana w przygotowaniu. Warto przy tym szczególną uwagę zwrócić na indyka. Jest to bowiem mięso niskokaloryczne, które charakteryzuje wysoka zawartość białka, witamin (m.in. z grupy B), selenu, cynku oraz żelaza. Jest to zdrowe mięso, które można podawać dzieciom oraz jeść będąc na diecie odchudzającej.

Polecamy zapoznanie się z bardziej szczegółowymi informacjami na temat mięsa indycznego: https://wingsofquality.eu/zdrowe-mieso-po-ktore-rodzaje-miesa-warto-siegac-w-codziennej-diecie/

Czerwone mięso – tylko raz w tygodniu

Wieprzowina i wołowina są zaliczane do mięs czerwonych, których spożycie – według lekarzy i dietetyków – powinno ograniczać się do ilości 500 g tygodniowo. Mięso tego typu jest ciężkostrawne, a także dość kaloryczne. Wieprzowina, mimo że bardzo popularna w Polsce, jest uważana za najmniej wartościowe mięso. Można jednak znaleźć w niej witaminy i minerały, lecz na jej niekorzyść przemawia stosunkowo niska zawartość żelaza. Wołowina jest zaś kaloryczna oraz posiada niewiele białka. Dostarcza za to do organizmu m.in. cynku. Najlepiej zatem zaufać specjalistom od żywienia i ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. A jeśli ma się zamiar je wykorzystać, warto wybierać chude części, jak np. polędwica wołowa czy szynka wieprzowa.

Chów ekologiczny – ważna jest jakość

Nawet najbardziej wartościowe pod względem odżywczym mięso, nie przyniesie zbyt wielu korzyści, jeśli będzie pochodziło z kiepskiej hodowli. Należy być bardzo uważnym i wybierać mięsa ze sprawdzonych źródeł, najlepiej takich, które są oznaczone jako ekologiczne. Ma to duże znaczenie dla zdrowia (dotyczy to choćby drobiu, przy hodowli którego często są stosowane antybiotyki), a także etyki. Spożywanie odpowiedniej ilości, dobrej jakości mięsa zapewni wymaganą podaż białka, witamin i mikroelementów. Nie można też zapominać o ich obróbce termicznej – im mniej dodatku tłuszczu, tym lepiej. Grillowane i pieczone mięso jest znacznie zdrowsze, a także może być pyszne.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Polecamy

Ochrona i styl dla twojego Samsunga A50 – etui na miarę twoich potrzeb

Smartfon Samsung A50 to urządzenie, które warto odpowiednio chronić, aby jak najdłużej cieszyć się jego funkcjonalnością. W tym celu idealnym rozwiązaniem jest etui dedykowane...

Jak wybrać idealny zestaw do monitoringu domu?

Monitoring domu jest ważny, aby zapewnić bezpieczeństwo swoim bliskim i mieniu. Dzięki rozwojowi technologii, dostępne są teraz różne opcje monitorowania, które pozwalają na łatwe...

Drony DJI Mavic – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Drony, znane również jako bezzałogowe statki powietrzne (UAV), to bezpilotowe statki powietrzne, które mogą być sterowane zdalnie lub autonomicznie. Drony mogą być używane do...

W jaką pompę ciepła najlepiej zainwestować?

Pompy ciepła to obecnie jedna z najbardziej efektywnych i ekologicznych metod ogrzewania budynków. Dzięki temu, że pozyskują ciepło z naturalnych źródeł, takich jak powietrze,...

Jak wybrać matryce do laptopów?

Jak wiadomo, przy wyborze laptopa uwaga potencjalnych klientów przeważnie koncentruje się na podzespołach. Nie można jednak pod żadnym pozorem zapomnieć o matrycy, dzięki której...